Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az alábiakban közöljük az egyesület hivatalos véleményét a város testnevelés terveiről:

 

Tisztelt Esztergom Város Önkormányzata!

 

            Tisztelt Meggyes Tamás Polgármester úr!

 

Tárgy: javaslat az Önkormányzati kezdeményezéshez a mindennapos testnevelés bevezetésére

 

Az Esztergom Város Diáksportjáért Egyesület és a Magyar Testnevelő Tanárok Országos Egyesülete Esztergomi Szervezete nagy örömmel fogadta az a kezdeményezést, mely szerint Esztergom város iskoláiban bevezetésre kerül a mindennapos testnevelés. Mindkét egyesület már évek óta hangsúlyozza a mindennapos testmozgás fontosságát, így maximálisan támogatjuk a Város tervezetét.

Éppen ezért szeretnénk mellékelni a szakma segítségeként az alábbi dokumentumokat:

 1. MTTOE módszertani konferenciájának elfogadott ajánlata Gyula, 2008, aug. 22-23.
 2. Szalay Ferenc Szolnok polgármesterének kiadványa, az egészséges ifjúságért program.

Mindkét egyesület szívesen felajánlja segítségét a programok kialakításában, fejlesztésében. Ennek érdekében mellékeljük a 2010-06-10.-én közös megbeszélésen megfogalmazottakat, amelyek segíthetik az Önök munkáját.

 

Az órák beosztást bízzuk az iskolákra, hogy lehetőségeiket figyelembe vehessék. Egyébként, ha kell, javasoljuk az alábbi bontást:

 

Testnevelés óra 4x1 d.e.

Testnevelés óra 3x1 d.e.

                          1x2 d.e.

                          1x2 d.e.

Tömegsport óra 1x2 d.u.

Tömegsport óra 1x2. d.u.

 

A dupla órákat délelőtt és délután is lehet használni a sportlétesítmények megközelítése miatt.

Az órák egy részét tömbösíthetjük, ami egy-egy tanításmentes munkanapon, vagy hétvégi Országjáró Diákok Körében kiránduló tanulókat foglalkoztathatja. Tömbösítést a délutánra szánt órákból tanácsos megoldani.

A tömbösített órával a testnevelő egy picit szabadabban dolgozhat. A nem alapsportágak, úszás, tájfutás, lovaglás, téli sportok (korcsolya), evezés, stb. a város egyesületei is lehetőséget kaphatnának egy-egy bemutató óra tartására, a tehetségesebb gyerekek kiválasztására. Ezeket tömegsport óraként kezelhetjük. Az iskolai tornatermek délutáni kihasználtságát még lehet fokozni és a testnevelők is szívesen foglalkoznának a tanulókkal.

Alternatív, tömbösített óraként fel lehetne használni olyan városi lehetőségeket, mint: falmászás a vár oldalában, Kis Dunán kajak kenu, lövészet, túrázás stb.

Több délelőtti testnevelés órára a jelen állapot szerint nincs lehetőség, mert most is egy időben akár 2-3 csoportnak is tartanak egy teremben testnevelés órát. Ezt a teremterhelést nem lehet tovább fokozni, a balesetveszélyt szem előtt tartva.

A diáksport versenyeztetése a jól bevált Diák Olimpiákon folyik, ami jól megszervezett, felmenő rendszerű.

Véleményünk szerint jelen pillanatban az egyesületek nincsenek felkészülve egy nagyobb mennyiségű gyermeksereg sportoltatására és így az ő minőségi munkájuk is kárba veszik.

 • Fontos lenne egy egységes felmérő rendszer kialakítása, melyek segítségével városi szinten versenyezhetnének az iskolák, ennek óriási motivációs ereje lenne.

Gyula MTTOE Javaslatok 7.pont.

Szolnoki modell 12.oldal

 • Ötletként merült fel az Önkormányzati ingatlanok ( a volt Hell tábor ) felhasználása heti turnusokban különböző sporttáborokat szervezve, úszó, atlétika, labdajátékok, evezős, kajak-kenu, küzdősportos stb. táborokat lehetne szervezni.
 • Nagyon jó ötletnek tartjuk a továbbképzések szervezését, ne csak a testnevelőknek, hanem a város egyesületi edzőinek is.

MTTOE Gyula 8. pont.

 • Komoly problémaként merült fel a termek, pályák, eszközök hiánya. Véleményünk szerint, amíg ez a probléma nem kerül orvoslásra, addig az 1. pontban ajánlott órabontási rendszer lehet a megoldás. Szükség lenne egy új atlétika pályára vagy, megoldás lehet, hogy a meglévő Vasas pályát a város diákjai is használhassák, esetleg a Ferences pályát is. A Dobó gimnázium 200m-es salakját is rendbe lehetne hozni. Ezek felújítása nem kerülni oly mértékű pénzbe, mint egy új pálya kialakítása. Az iskolákban tornaszobákat lehetne kialakítani.
 • Fontosnak tartjuk, hogy ebbe a munkába a szülőket és az orvosokat, iskolaorvosokat is vonjuk be. Kiemelt fontosságú, hogy a szülők is megismerhessék a program fontosságát. Őket is be lehetne vonni a programokba, pl.: családi sportnapok szervezése. Az aktívabb szülők a szervezésekben is tudnak segíteni. Elengedhetetlen a körzeti, iskolai orvosok bevonása, mert ha ők nem ismerik meg ezt a remek programot, a szülő unszolására felmentést javasolhatnak majd a tanulóknak.
 • Lényeges kérdés, hogy a gyógytestnevelés, könnyített testneveléssel is foglalkozzunk. Kiemelt elemnek lennie a mindennapos testnevelésben is a gerinctorna, úszás, hisz korunk népbetegsége a gerincferdülés. Ezt az óvodai testneveléssel karöltve kellene kiépíteni. Tudunk olyan óvodapedagógusról Esztergomban, aki ebben szakképzett.
 • A kiválasztást és a sportos nevelést már az óvodai foglalkozások során is el lehetne kezdeni. A programba ne csak az iskolákat, hanem az esztergomi óvodákat is be lehetne vonni.
 • Fel lehetne újítani a városban a sport tagozatos osztály fogalmát, vagy létre lehetne hozni újból egy sportiskola rendszert.

Szolnoki modell utánpótlás nevelési programja 17. oldal.

 • A helyi tantervek egységesek legyenek és ezek illeszkedjenek az oktatási minisztérium koncepciójába, mégis az iskolák lehetőségeihez igazodjanak.

Sarokpontja volt a megbeszélésnek, hogy ezt a fantasztikus kezdeményezést ne csak az önkormányzati intézményekben vezessék be, hanem az összes esztergomi diák élvezhesse a gyümölcsét. Esetleg a Szent Miklós alap segítségével a nem önkormányzati iskolákat is be lehetne vonni a rendszerbe.

Más önkormányzatok – Szolnok, Hódmezővásárhely – ahol már évek óta működik hasonló rendszer véleményét, tapasztalatit megkérdezni, ezzel segítve a program gördülékenyebb bevezetését.

Mindkét egyesület tagjai szívesen felajánlják a segítségüket, akár egy munkacsoport létrehozásakor, akár bárminemű szakmai kérdés feldolgozásánál. Fontosnak tartjuk, hogy ez a remek kezdeményezés a legtökéletesebb formában teljesedjen ki, és ezért ha bárminemű segítségre lenne szükség az egyesület tagjai, jelenlegi és volt, nyugdíjas testnevelők szívesen állnak a város segítségére.

Egyben lehetne ő egy szakfelügyeletet ellátó képviselő.

 

 

 

Szerencsés Tamás elnök

 

Esztergom, 2010-06-23.