Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kosárlabda 4.kcs leány 2018-19.

2018-19.tanév:

Leány kosárlabda 4.kcs:

Beszámoló a IV. korcsoportos lány Városi kosárlabda Diákolimpiáról:

 

A Városi Kosárlabda Diákolimpiát az Árpád-házi Szent Erzsébet Gimnázium rendezte meg 2019-03-04-én 12.00-órától az iskola Sportcsarnokában.

A tornán előzőleg három csapat jelezte a részvételét, a versenyen 2 csapat jelent meg: a Babits Mihály Általános Iskola, 12 fővel, a házigazda csapata, 14 fővel.

 

Sorsolásra nem volt szükség. Az első negyedet a házigazda hozta 21: 10-re a második negyedben az addig sok hibával játszó Babits magára talált, de ehhez kellet az ellenfél harmat gyenge játéka, ami a védekezésre és a támadásra egyaránt igaz volt. Második negyed tehát 4:30. A harmadik negyed kiegyenlítettebb volt, amit ismét a hazai csapat hozott 11:6-ra. Az utolsó negyedben újfent nyomasztó vendégfölény 4:15, így a mérkőzés végeredménye 40:61 a Babits Mihály általános Iskola javára.

 

Összesítésben tehát a végeredmény a következő:

 

I. Babits Mihály Általános Iskola,

II. Árpád- házi Szent Erzsébet Gimnázium,

 

A győztes csapat névsora:

 

Mitas Angéla,

Kovács Alexandra,

Vígh Boglárka,

Dajka Ramóna,

Lencsés Gréta,

Jónás Adriánna,

Salamon Emese,

Meszes Leila,

Aszódi Veronika,

Halmos Bettina,

Bukovics Karolina,

Tóth Cintia,

 Edző: Kuti Zoltán

 

 

 

Esztergom, 2019-03-04                                      

Farkas István testnevelő

 

 

 

 

Időpont: március 4. 12.00

 

Helyszín: Szt. Erzsébet iskolában

 

Résztvevők: Babits, Dobó, Erzsébet,

 

Sportági rendelkezések:

• Játékidő: Négy negyed 10 perces tiszta játékidőkkel, 24 másodperces támadóidő-

méréssel és 1 perc szünettel az I-II. és III-IV. negyed között. A II. és III. negyed közötti szünet 10 perc.

Ha a rendes játékidő végén az eredmény döntetlen, akkor a FIBA játékszabályok értelmében hosszabbítás következik. A hosszabbítás(ok) időtartama annyiszor 5 perc, amíg a játékszakasz végén valamelyik csapat javára különbség nem alakul ki.

 

• Időmérés: a III., IV. negyedben – amennyiben 20 pont, vagy ennél nagyobb különbség alakul ki valamely csapat javára a mérkőzés eredményét illetően – az MKOSZ Játékszabályok 10. pont 3. §-ában leírtakkal ellentétben a mérkőzésórát nem kell megállítani, kivéve ha a játékidő letelik, illetve ha

a játékvezető sérülés vagy külső hatás miatt (törlés, botrány stb.) sípol. Ha az eredmény 19 pont, vagy ennél kisebb különbségre csökken, úgy a szabályok szerint kell a játékidőt ismét mérni. Ha az eredmény eléri a 40 pontos, vagy ennél nagyobb különbséget a II. negyed végén vagy bármikor

azt követően, úgy a mérkőzés annál az eredménynél szabályosan befejeződik, véget ér.

 

• Időkérés: száma és megosztása a szabályok szerint (az I. és a II. negyedben összesen 2 lehetőség, a III. és a IV. negyedben összesen 3 lehetőség tetszőlegesidőpontban igénybe véve), de időtartama csak 30 másodperc. „Futó”óra esetén a 30 másodperc letelte után a mérkőzésórát meg kell állítani az

időhúzás elkerülése érdekében.

 

• Pálya: az országos selejtező és az országos elődöntő mérkőzéseit 25 × 14 m, az országos döntő mérkőzéseit szabályos (28 × 15 m) játékterű teremben kell játszani (a pálya vonalazása feleljen meg a 2010. szeptembertől érvényes FIBA-pályarajznak).

 

• Labda: mind a lányoknál, mind a fiúknál 6-os méretű labda (Molten, Spalding vagy Star).

 

• Felszerelés: A mérkőzést csak számozott mezben szabad játszani. Az országos elődöntőre és az országos döntőre legalább két különböző színű, számozott garnitúrát és 2 db, a kiírásnak megfelelő labdát kell a csapatoknak magukkal vinni.

 

• Csapatlétszám: 12 fő játékos + 2 fő felnőtt kísérő (tanár, edző).

 

• Játékosok szerepeltetése: versenyenként és csapatonként 12 fő játékos szerepeltethető, akiket az adott verseny első mérkőzése előtt a technikai értekezleten leigazoltak, és nevük szerepel a torna első mérkőzésének jegyzőkönyvében (kevesebb beírt játékos esetén a jegyzőkönyvben később pótlást eszközölni nem lehet).

 

• Cserelehetőségek:

– Az I. negyedben maximum 2 játékos cserélhető a pályára, akik ezen negyedben vissza is cserélhetők, de a második negyedben nem léphetnek pályára (11 játékos esetén ez a cserelehetőség 1 játékosra csökken, 10 vagy kevesebb játékos esetén az I. és a II. negyedben nincs cserelehetőség).

– A II. negyedben csak az a játékos játszhat és csak az cserélhető be, aki az első negyedben nem lépett pályára.

– A III. és a IV. negyedben, valamint a hosszabbításokban a játékosok cseréjére vonatkozó szabályok nem térnek el az általános szabályoktól.

 

• Büntetődobások csapathibákért: minden negyedben a 4. csapathibát követően az ötödikért (és minden további hibáért) 2 büntetődobás jár.

 

• Védekezés: A védekezéssel kapcsolatos szabályokat az MKOSZ Szakmai és Utánpótlás Bizottsága által kidolgozott és hatályos „Védekezési Szabályzat” tartalmazza, amely szabályzat betartása kötelező érvénnyel kerül alkalmazásra a diákolimpiai versenyeken, és az MDSZ honlapján megtekinthető, letölthető (www.diakolimpia.hu). Amennyiben a „Védekezési Szabályzat” tanév közben módosul, úgy az MKOSZ Szakmai és Utánpótlás Bizottsága által közzétett új és hatályos szabályzatot kell alkalmazni a mérkőzéseken.

 

• Kiállítás: az országos selejtező, az országos elődöntő és az országos döntő mérkőzésein kiállított játékos ügyében a helyi versenybizottság hoz határozatot, mely határozat ellen fellebbezni nem lehet. A határozatban foglaltak kizárólag az adott diákolimpiai eseményre vonatkoznak.

 

• A mérkőzések lebonyolítása során jegyzőkönyvről, elektromos időmérő, támadóidő-mérő (amelynek a 2014. szeptemberétől bevezetett szabályoknak megfelelően kell működnie) és eredményjelző berendezésről (ennek hiányában 2 db állítható stopperóráról és kézi eredményjelzőről), egyéni személyi hibát jelző táblákról, csapathiba-számlálóról, 4 csapatszemélyi hibát jelző zászlókról, váltakozó labdabirtoklást jelző szerkezetről (pl. nyíl) a versenyt szervező köteles gondoskodni.

 

• A diákolimpiai versenyeken kötelező az A/4-es formátumú, négy negyedes jegyzőkönyv használata.

_______________________________________________________________

 

2017-18.tanév:

2018.03.01. IV.kcs Lány kosár
 

A IV.kcs.-os lányok kosárlabda bajnokságának szintén a Dobó Katalin Gimnázium adott otthont. A fiúkhoz hasonlóan izgalmas mérkőzéseket láthattunk! Sajnos ebben a korosztályban is csupán három iskola nevezett, így ismét körmérkőzéseket játszottunk.

1.mérkőzés: Babits - Dobó 25:35 (5:7; 8:6; 6:16; 6:6)

2.mérkőzés: Dobó - Árpád-házi 16:28 (2:12; 4:0; 8:10; 2:6)

3.mérkőzés: Babits - Árpád-házi 8:14 (0:6; 2:0; 4:2; 2:6)

Két győzelemmel az Árpád-házi Szt. Erzsébet csapata nyerte a 2017/18. évi IV.kcs. Városi Kosárlabda Diákolimpiát!

Csapattagok: Fervágner Anna, Kolozsi Eszter, Vígh Boglárka, Mozsdényi Maja, Hamvas Léda, Németh Lizett, Szalai Panna, Holics Hanna, Lakner Daniella, Dombródy Dóra, Szarka Dóri, Rehovics Panna, Prága Jázmin, kísérő: Farkas István​

 

Helyszín és időpont: 2018.03.01. Dobó

Nevezett csapatok: Dobó, Babits, Árpádházi

• Játékidő: Négy negyed 10 perces tiszta játékidőkkel, 24 másodperces támadóidő méréssel és 1 perc szünettel az I-II. és III-IV. negyed között. A II. és III. negyed közötti szünet 10 perc. Ha a rendes játékidő végén az eredmény döntetlen, akkor a FIBA játékszabályok értelmében hosszabbítás következik. A hosszabbítás(ok) időtartama annyiszor 5 perc, amíg a játékszakasz végén valamelyik csapat javára különbség nem alakul ki.

 

• Időmérés: a III., IV. negyedben - amennyiben 20 pont, vagy ennél nagyobb különbség alakul ki valamely csapat javára a mérkőzés eredményét illetően - az MKOSZ Játékszabályok 10. pont 3. §-ában leírtakkal ellentétben - a mérkőzésórát nem kell megállítani, kivéve ha a játékidő letelik, illetve ha a játékvezető sérülés, vagy külső hatás miatt (törlés, botrány stb.) sípol. Ha az eredmény 19 pont, vagy ennél kisebb különbségre csökken, úgy a szabályok szerint kell a játékidőt ismét mérni. Ha az eredmény eléri a 40 pontos, vagy ennél nagyobb különbséget a II. negyed végén, vagy bármikor azt követően, úgy a mérkőzés annál az eredménynél szabályosan befejeződik, véget ér.

 

• Időkérés: száma és megosztása a szabályok szerint (az I. és a II. negyedben összesen 2 lehetőség, a III. és a IV. negyedben összesen 3 lehetőség tetszőleges időpontban igénybe véve), de időtartama csak 30 másodperc. „Futó” óra esetén a 30 másodperc letelte után a mérkőzésórát meg kell állítani az időhúzás elkerülése érdekében.

 

• Pálya: az országos selejtező mérkőzéseket és az elődöntőket 25x14 m, a döntőt szabályos (28x15 m) játékterű teremben kell játszani (a pálya vonalazása feleljen meg a 2010. szeptembertől érvényes FIBA pályarajznak).

 

Labda: mind a lányoknál, mind a fiúknál 6-os méretű labda (Molten, Spalding vagy Star).

 

• Felszerelés: A mérkőzést csak számozott mezben szabad játszani. Az országos elődöntőre és az országos döntőre legalább két különböző színű, számozott garnitúrát és 2 db, a kiírásnak megfelelő labdát kell a csapatoknak magukkal vinni.

 

• Csapatlétszám: 12 fő játékos + 2 fő felnőtt kísérő (tanár, edző).

 

• Játékosok szerepeltetése: versenyenként és csapatonként 12 fő játékos szerepeltethető, akiket az adott verseny első mérkőzése előtt a technikai értekezleten leigazoltak és nevük szerepel a torna első mérkőzésének jegyzőkönyvében (kevesebb beírt játékos esetén a jegyzőkönyvben később pótlást eszközölni nem lehet). Amennyiben egy csapat tíznél kevesebb játékossal kezdi meg a mérkőzést, a második tízperces játékrészben csak azokat a játékosokat szerepeltetheti, akik az első tíz percben nem játszottak.

 

Cserelehetőségek (12 játékos esetén):

– Az első negyedben maximum 2 játékos cserélhető a pályára, akik ezen negyedben vissza is cserélhetők, de a második negyedben nem léphetnek pályára (11 játékos esetén ez a cserelehetőség 1 játékosra csökken, 10 játékos esetén az I. és a II. negyedben nincs cserelehetőség).

– A II. negyedben csak az a játékos játszhat és csak az cserélhető be, aki az első negyedben nem lépett pályára.

– A III. és a IV. negyedben, valamint a hosszabbításokban a játékosok cseréjére vonatkozó szabályok nem térnek el az általános szabályoktól.

 

• Büntetődobások csapathibákért: minden negyedben a 4. csapathibát követően az ötödikért (és minden további hibáért) 2 büntetődobás jár.

 

• Védekezés: A védekezéssel kapcsolatos szabályokat az MKOSZ Szakmai és Utánpótlás Bizottsága által kidolgozott „Védekezési Szabályzat” tartalmazza, amely szabályzat betartása kötelező érvénnyel kerül alkalmazásra a diákolimpiai versenyeken.

_______________________________________________________________

2015-16. tanév:

4.korcsoportos leány kosárlabda városi diákolimpia:

Szent Erzsébet - Dobó: 61-14

Szervező: Farkas István - Szent Erzsébet iskola

...

A győztes lánycsapat névsora a következő:

Malinkó Anna 8
Kerekes Fanni 9
Wild Zsófia 7
Kósa Petra 5
Fehér Lilla 16
Benda Zsófia 14
Thier Emese 6
Nagy Emese 4
Németh Lizett 11
Kósa Klaudia 10

 

 

2014-15.tanév:


Szt. Erzsébet - Dobó 32:26 (8:14, 8:2, 8:2, 8:8)

I. helyezett a Szt Erzsébet.

II. helyezett a Dobó
 
A győztes csapat tagjai: Kerekes Fanni, Takács Zsuzsanna, Egri Nóra, Kósa Petra, Kósa Claudia, Malinkó Anna, Élő Lillianna, Thier Emese, Wild Zsófia, Fehér Lilla, Bende Zsófia

A rendezvény időpontja: 2015.március 3..

Rendezvén helyszíne: Szt.Erzsébet gimnázium csarnoka

Résztvevők: Dobó gimnázium, Szt.Erzsébet gimnázium